Loading

Logo

Echte warme stokerij

12/12/2014, · By manu

Wij zijn de enige warme stokerij in het Pajottenland, de Zennevallei en ver daarbuiten. Dit betekent dat we nog een echte distilleerketel hebben staan en dat we zelf onze alcohol maken op basis van landbouwgrondstoffen.
Onze stookketel is een 800 liter, 30 jaar oude Arnold Holstein om een zo zuiver en zacht mogelijk product te produceren zonder smaakverlies.

Dit distilleren of stoken doen we uiterst langzaam, gemiddeld 6 uur per batch, dit om de alcohol de kans te geven de aroma’s op te nemen en de scherpe kanten achterwege te laten. Dit proces vraagt tijd en geduld maar door onze passie voor het eindproduct is dit het meer dan waard. We hadden kunnen kiezen voor industriële alcohol als basisproduct en daarbij ook voor een rendement van minstens tien keer zo groot. Maar wat zouden we zijn met een product waarvan er al massa’s in de winkelrekken staan? Onze smaken zijn uniek, voller en zachter. Maar proef en oordeel vooral zelf, zowel puur als met tonic.

We distilleren ook minstens 5 maal zodat we die zachtheid bekomen en dit meteen met alle kruiden samen in de kolom, hierdoor worden de aroma’s opgenomen door de alcoholdampen. Dit garandeert de fijnere smaken en veel minder scherpe kanten. Geniet dus van een echte 100% natuurlijke gin, nog traditioneel en ambachtelijk gestookt vanaf de grondstof. Grondstoffen die we zelf controleren van op of rond de hoeve, daarom noemen wij het ook Ground Control.

Maar doe dit vooral met respect voor de natuur want uiteindelijk komen gins 100% uit die natuur, letterlijk uit de grond.

 

Echte landbouwgrondstoffen

31/07/2014, · By manu

We werken niet met neutrale industriële alcohol maar vertrekken van lokale grondstoffen zoals graan, mais, appelen en aardappelen.
We verwerken alles op onze hoeve. Onze aardappelen bijvoorbeeld worden er met de hand geselecteerd, gewassen, vermalen, gekookt en vergist vooraleer deze zoete fruitige ‘patattenwijn’ te distilleren. Dit met de nodige kruiden in de kolom om een zachte, rijke en complexe gin te verkrijgen. Het hele proces duurt een week en vraagt telkens ±550 kg aardappelen.

Dit levert met onze 800l Holstein slechts 30 tot 40 liter distillaat op en na aanlengen tot 45% vol. bekomen we per stook tussen 120 en 180 flessen afgewerkt product. Over kleine batches gesproken!

Terwijl onze grondstoffen vanop of van rond de hoeve komen, trekken we voor de botanicals de wereld in. Deze botanicals worden nog ambachtelijk gedroogd zoals vroeger. Voor onze gins gebruiken we meer dan 30 verschillende soorten kruiden, die allemaal in een perfecte balans staan met de rijke zachte smaak van het graan, de mais, de appels of de aardappelen.

100% Raw Material Gin

31/07/2014, · By manu

We werken bewust niet met neutrale, smaak- en geurloze, industriële alcohol en zijn daardoor zo goed als uniek in de wereld. Als we bedenken dat het proces om neutrale alcohol te maken ontwikkeld werd ergens begin 20ste eeuw en gin (en jenever) terug gaat naar eind 17de eeuw, dan vroegen wij ons af hoe ze in die ±250 jaar daartussen hun gins maakten.

Bij de creatie van onze gins hielden we dus geen rekening met rendement en commerciële aspecten maar kozen we ervoor te werken vanaf ruwe grondstoffen zoals tarwe, mais, appels en aardappelen.  We willen dat u de oorsprong van de alcohol écht kan proeven. Zo geeft de aardappel-alcohol een vollere en zachtere smaak, beetje ‘romig’ zelfs, mais geeft een zoetere ervaring, tarwe gaat terug naar de oude jenever en van de jonagold appels kan u een fruitigere en toch pikantere gin verwachten.

Om dit te bereiken worden alle onze grondstoffen zorgvuldig geslecteerd door de distilleerder Manu zelf. Vandaar ook de naam Ground Control (en ook omdat we fans zijn van de helaas overleden David Bowie). Daarna worden ze gewassen vooraleer we ze te vermalen, te koken, te verstijfselen, te versuikeren en te vergisten en we ze zeer langzaam in de kolom distilleren. Een proces dat bijvoorbeeld bij aardappelen een volle week in beslag neemt. Met onze ketel van 800 liter produceren we per batch gemiddeld 140 flessen Ground Control Gin. Het zijn dus echt ‘tiny batches’.

We verwerken tot wel 30 kruiden in onze gins, naast de typische jeneverbes, de koriander en de kardemom zult u ook citrussmaken herkennen evenals vlierbloesem, lindebloesem, iriswortel, citroengras … tot Bergamot, algen en zwarte thee. En dit natuurlijk in combinatie met de zachtheid en het aroma van Belgische aardappelen, jonagold appels, tarwe of mais. We distilleren minstens 5 maal en meteen met alle kruiden samen, hierdoor worden de aroma’s opgenomen door de alcoholdampen. Dit garandeert de fijnere en zachtere smaken.

Om alle smaken en aroma’s optimaal te bewaren, hebben we er bewust voor gekozen niet bevroren te filteren. Grond Control Gins zijn helder, doe er ijs bij en hij wordt ‘cloudy’. Het bewijs dat we enkel met échte kruiden werken.

We stellen u de fles voor: hij staat een beetje scheef want het mag wel eens om te lachen zijn. Bekijk hem als een raket die u naar de sterren stuurt, Ground control to major…! En wanneer u al enkele glaasjes op heeft en de fles recht lijkt te staan, is het misschien tijd om een taxi te bellen.

Geniet van een eerlijk product, ambachtelijk gemaakt en gebotteld en dit met respect voor de natuur.

Talen

Recent Comments

  Archives

  Categories

  • Geen categorieën

  You must be 18 years old to visit this site.

  Please verify your age

  - -